Meillä voileipäkakku on perinteisesti kuulunut niin ristiäisten kuin lakkiaisten juhlapöytiin. Ne ovat olleet oikein Mummini bravuuri. Mummia kiitän mitä nöyremmin kaikista hänen antamistaan keittiöopeista. Kiinnostukseni ruoanlaittoa ja leivontaa kohtaan ovat suurelta osin Mummini ansiota. Hänen kanssaan olen ollut niin pienestä kuin muistan valmistelemassa joulupöytää ja leipomassa milloin mitäkin herkkua. Vieläkin välillä soitan Mummille, kun tarvitsen apua keittiössä. Häälahjaksi hän antoi minulle päiväkirjan, johon oli kirjoittanut ylös tärkeimmät reseptit lanttulaatikosta kurkkusalaattiin. Makkarakastikkeesta kun joskus vielä onnistuisi tekemään yhtä herkullista kuin hän! Tämän voileipäkakun suunnittelin ja toteutin ilman hänen apuaan, mutta kuitenkin tärkeimpien neuvojen ollen korvan takana muistissa.
Kinkku-voileipäkakku
14 palaa paahtoleipää
1 dl kasvislientä
Täyte
400 g kinkkusuikaleita
1 suippopaprika
1 punasipuli
1 pkt paprika-sipuli tuorejuustoa
1 prk creme fraichea
Leikkaa leivistä reunat pois. Pilko paprika ja sipuli mahdollisimman pieneksi. Jos kinkkusuikaleet ovat isoja, surauta niitä halutessasi sauvasekoittimella vähän pienemmäksi. Lisää muut ainekset ja sekoita lusikalla tasaiseksi.
Täytä kakku vähintään vuorokautta ennen tarjoamista. Laita alimmaiseksi 3,5 paahtoleipäsiivua ja kostuta ne kasvisliemellä. Levitä leipien päälle 1/3 täytteestä. Lisää seuraava leipäkerros siten, että saumakohdat ovat eri kohdassa kuin ensimmäisessä kerroksessa. Tämä estää kakun sortumisen. Tee loput kerrokset ja jätä leipäkerros päällimmäiseksi. Kelmuta kakku ja laita jääkaappiin maustumaan.
Kuorrute
1 pkt ruohosipuli tuorejuustoa
1 dl kuohukermaa
Vaahdota kerma ja sekoita notkistettu tuorejuusto joukkoon. Levitä kuorrute kakun päälle ja reunoille.
Koristeet
meetvurstia
luumutomaatteja
fetajuustoa
herneenversoja
jääsalaattia
Tee tomaatin päähän ristiviilto, tyhjennä siemenet ja täytä fetalla. Koristele kakku haluamallasi tavalla.
Tämä taisi olla kolmas tekemäni voileipäkakku ja vähän ihmettelen miksi. Kakku on suht vaivaton valmistaa ja sen voi hyvin tehdä päivän pari ennen tarjoamista jääkaappiin maustumaan. Huomasin, että koristelun kanssa saattaa mopo karata käsistä, joten siihen kannattaa varata tovi ennen tarjoilua. Voileipäkakussa yleensä paras pala on se juhlien jälkeen syöty viimeinen pala, jossa maut ovat ehtineet kunnolla tasoittua ja kakku mehevöityä. Täytteitä vaihtamalla kakkua voi varioida loputtomasti.
Tällä suomalaisten juhlapöytien kestosuosikilla haluan osoittaa kunnioitukseni Kotilieden pitkälle iälle. Kotiliesi täyttää tänä vuonna huimat 95 vuotta! On ilo kuulua Kotilieden blogiverkostoon. Täältä löydät meidät kaikki bloggaajat ja lisää #kotiliesi95 -reseptejä.
Aurinkoista tiistaita,
Heidi
Hei taas. Kyllä on herkullisen näköinen ja myös kaunis. Pitää ihmetellä miksei itse ole tehnyt oikeastaan koskaan voileipäkakkua. Kolmio leipiä kyllä. Pitää parantaa tapansa.
VastaaPoistaHeippa! Kiitos paljon Nila :) Kyllä suosittelen tekemään koko voileipäkakun. Se ehkä kuulostaa työläältä, mutta ainekset vain sekoitetaan yhteen eikä kokoaminenkaan vie paljoa aikaa. :)
PoistaAivan mahtava koristelu. Sain uuden tavan käyttää herneenversoja koristelussa. KIITOS ideasta!
VastaaPoistaOi kiitos. Kiva juttu, että tulee käyttöön! :)
Poista