kotiliesi

sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Luukku 4 | Piparitalkoot & -resepti


Meillä on tänä vuonna joulukalenterina perheen yhteinen "tapahtumakalenteri". Toisesta luukusta paljastui piparitaikinan teko ja eilen kolmannesta taikinan leipominen pipareiksi. Lapset ovat olleet ihan innoissaan kalenterista, tottakai.


Olen monena vuotena tehnyt pikapipareita, jotka ovat siis heti valmiita leivottaviksi. Ne ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan tällaiselle hätähousulle mainio vaihtoehto perinteisen taikinan sijaan. Ne ovat myös äärettömän rapeita ja herkullisia. Jos kiinnostuit, niin viime vuoden joulukalenterista löytyy resepti. Tänä vuonna halusin kuitenkin ensimmäistä kertaa kokeilla ihan oikean piparkakkutaikinan valmistusta siirapin keittoineen. Viime yönä muiden jo nukkuessa hiivin jääkaapille maistamaan palan taikinaa - ja voi taivas, oli se niin niin hyvää!


Piparkakkutaikina

125 g voita
1 dl sokeria
3/4 dl siirappia
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl kardemummaa
½ tl neilikkaa
1 kananmuna
4 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa

200 astetta, 5-8 min

Kiehauta voi, sokeri, siirappi ja mausteet kattilassa. Jäähdytä. Lisää muna ja venhäjauho-sooda seos.
Anna taikinan kovettua jääkaapissa yön yli.¨
Kauli taikina jauhotetulla alustalla 2-3mm paksuiseksi, ota siitä muotilla piparkakkuja pellille ja paista.


Me lähdetään tyttären kanssa hakemaan joulufiilistä kylän joulumyyjäisistä - toivottavasti väki löytää paikalle, sillä myyjäiset järjestetään käsittääkseni ensimmäistä kertaa.

Piparin tuoksuista toista adventtia,
Heidi

2 kommenttia:

  1. Ihana seurata näitä teidän luukkujen aukaisuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! :) :) Et usko, kuinka iloiseksi nyt tulin.

      Poista