torstai 19. lokakuuta 2017

Syksyaskartelua & vinkki lehtien prässäykseen

syksy, askartelu, lehtien prässäys

Onko teidänkin mielestä ruska loistanut tänä vuonna erityisen kirkkaana ja kestänyt totuttua pidempään? Jotenkin minusta tuntuu, että viime vuosina ruska on mennyt ohi ennen kuin on ehtinyt huomatakaan eivätkä lehdetkään ole olleet erityisen värikkäitä vaan ruskistuneet nopeasti. Nyt on saatu nauttia niin kauniista ja lämpimästä syksystä! Kaikissa keltaisen, oranssin ja punaisen sävyissä hehkuvat lehdet ovat erinomaista materiaalia syksyisiin askarteluihin.


Askartelimme poikien kanssa viime viikolla kerhossa koivumetsiä. Inspiraatio iski heti ja näin silmissäni keltaisen lehtimaton, jonka olin kuvannut Kurjenrahkan kansallispuistossa alkusyksyllä. Kotona poimin keijuangervon kauniisti värjäytyneitä pienen pieniä lehtiä ja prässäsin ne työtä varten. Parin päivän kuluttua lehdet olivat tarpeeksi kuivia ja liimasimme ne paperille lehtimatoksi. Lehdet olivat säilyttäneet kirkkaan punakeltaisen värinsä kuivatuksesta huolimatta. Aiemmin olen harmitellut värien haalistumista prässäyksen aikana, mutta ratkaisu löytyi keittiön kaapista.

Vinkki! Lehtien väri säilyy paremmin, jos niiden päälle ripottelee suolaa. 


Lehtien prässäys:

Suojaa pöydän pinta muovilla, jos lehdet ovat kovin kosteita.
Asettele lehdet yksitellen parin sanomalehtiarkin päälle.
Ripottele suolaa lehdille, jotta lehtien upeat värit säilyisivät paremmin.
Käännä pari kolme sivua lehtien päälle ja laita muutama kirja painoksi.
Anna kuivua muutama päivä.

syksy, askartelu, lehtien prässäys

Tämän askartelun kanssa taisi nyt käydä niin, että anti-askartelija äiti oli innostuneempi kuin kaksi poikaa yhteensä. Nuoremmalla veljeksistä inspiraation löytyminen kesti paljon pidempään kuin minulla ja hän innostui askartelusta vasta, kun kaverit olivat jo saaneet työnsä valmiiksi ja kerhoaika oli loppumassa. Rankkaa olla lapsi, kun joutuu valitsemaan taiteilun ja leikkimisen välillä!

Aurinkoista loppuviikkoa,
Heidi

8 kommenttia:

 1. Hyvä idea tuo suolan laittaminen, sitä en ole ennen kokeillutkaan. Olemme kyllä lasten kanssa prässänneet lehtiä ja minulla oli kasvien keräystä jo kouluaikoina. Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekisi mieli löytää vielä isoja värikkäitä vaahteranlehtiä, mutta taitaa olla suurin osa jo maassa. Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 2. Suola oli minullekin uusi vinkki. Lapset ovat innokkaita askartelijoita. Täytyy kertoa neuvoa eteenpäin. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ekaa kertaa minäkin kokeilin ja värit säilyivät lähes samanlaisina, vaikka en edes paljoa suolaa ripotellut. :) Kiitos samoin!

   Poista
 3. Onpa ihania askarteluja. Kiitos suolan käyttö vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nanni! Näppärä aines, kun löytyy lähes joka keittiöstä. Paitsi meillä oli ruokasuola just loppu, mutta onneksi oli sentään sormisuolaa. :D

   Poista
 4. Tämän vuoden ruska on ollut kyllä huikean kaunis, johtuiskohan helteettömästä kesästä..? Kiva askartelu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä helteettömyyttä minäkin olen pohtinut. Jotain hyvää siis ehkäpä siinäkin, kun saimme nauttia näin kauniista ruskasta. :D Kiitos tuo askartelu oli ihan PAKKO toteuttaa heti. Yleensä ne tuppaavat jäämään ajatuksen tasolle.

   Poista