Lämpimäisiä naapurille, kiitos kerhotädille tai opettajalle, joulutervehdys isovanhemmille - perinteinen varsinaissuomalainen saaristolaisleipä on erinomainen muistaminen näin joulun aikaan helppoudellaan ja pitkällä säilyvyydellään. Nyt ollaan taas takaisin omalla mukavuusalueellani; vaikka leivän teko on aikaavievää, se on silti äärimmäisen helppoa. Vähän kokemattomampikin leipuri onnistuu tämän leivän teossa varmasti. Ainekset vain mitataan ja sekoitetaan keskenään ja mukaan lisätään kädenlämpöinen mehu. Taikina jää löysäksi ja on helppo sekoittaa lusikalla.
Saaristolaisleipä (3 kpl)
1 l appelsiinimehua
2 palaa hiivaa
3 dl kaljamaltaita
3 dl ruisjauhoja
3 dl venhä- tai kauraleseitä
3 dl siirappia
1 rkl suolaa
10 dl venhäjauhoja
175 astetta, 1,5 tuntia
Liota hiiva kädenlämpöiseen mehuun ja lisää muut aineet. Anna kohota 1,5 tuntia.
Kaada kolmeen leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan ja paista.
Voitele leipää paiston aikana vesi-siirappiseoksella (1 rkl siirappia, 3 rkl vettä). Tai tee kuten minä eli unohda koko voitelu ja vasta uunin jälkeen sivele seos leivälle.
Hyvää itsenäisyyspäivää,
Heidi
Psst! Herkullista leipää tarjolla myös arvonnassa. Tämä viikko vielä aikaa osallistua.
Vesi herahti kielelle! Lämmin leipä ja voi.<3
VastaaPoistaHyvää itsenäisyyspäivää Heidi!:)
Tuore leipä ei muuta kaipaakaan, nam. Kiitos samoin Taina! :)
Poista